Markedskommentar August 2024

Sterkt børscomeback etter kortvarig global finansuro

De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned. 

I Norden (MSCI Nordic) var det aksjer innen forbruksvarer, IT og kommunikasjon som hadde den sterkeste utviklingen i august. Oppgangen var bredt basert. De svakeste sektorene var finans, industri og forsyning. I forsyningssektoren overrasket Ørsteds kvartalsrapport markedet med ytterligere nedskrivninger. 

Kvartalsrapportene for andre kvartal var i gjennomsnitt noe bedre enn analytikernes konsensusforventninger til omsetning, driftsresultat og nettoresultat. Likevel var den gjennomsnittlige aksjekursreaksjonen svakt negativ. Noen selskaper, som Novo Nordisk, falt på selve rapportdagen, men endte måneden opp etter at markedet hadde oppsummert. 

Den samlede globale PMI-indeksen forventes å ha forbedret seg noe i august, til et nivå på rundt 53. Mens PMI for tjenesteytende næringer stiger, faller PMI for industrien, og det globale tallet faller ytterligere under 50. Den kinesiske PMI-en kom inn litt bedre enn ventet i august, og Caixins PMI for industrien steg med 0,5 til 50,4. 

Konsumprisveksten har falt tilstrekkelig til at flere sentralbanker har signalisert rentekutt. Jerome Powell sa på Jackson Hole-konferansen at «tiden er inne», ettersom økningen i arbeidsledigheten ser ut til å veie opp for de siste desimalene ned til målet på 2 %. Han bekreftet dermed at det er sannsynlig med minst ett rentekutt i september. Markedet priser nå inn et kutt på 100 basispunkter innen 2024. 

Norges Bank signaliserte ingen endring i styringsrenten og bekreftet at den vil bli liggende på samme nivå en stund til. Selv om KPI gradvis faller og arbeidsledigheten stiger svakt, pekte sentralbanken på høy kostnadsinflasjon i bedriftene og en svak krone. Likevel priser markedet inn ett eller to rentekutt før året er omme. 

I EU ligger kjerneinflasjonen på rundt 3 %, noe som er høyere enn ESBs tidligere anslag, men det forventes fortsatt ett eller to rentekutt i september og totalt 75 basispunkter før nyttår. Inflasjons- og arbeidsmarkedsdata i Sverige førte til at Riksbanken kuttet styringsrenten med 25 basispunkter til 3,5 % i august, og markedet forventer ytterligere 75 basispunkter innen utgangen av året. 

De lange statsrentene var noe lavere i USA og Norge, uendret i Tyskland og noe høyere i Sverige. Rentekurvene har falt noe i USA og Norge den siste måneden. 

I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets' nordiske high yield-indeks sin sterke utvikling. Kredittspreadene var mer eller mindre uendret, noe som tyder på at avkastningen hovedsakelig kom fra kupongrenten. Eiendom gjorde det spesielt godt i august, med en oppgang på mer enn 4 %. Finanssektoren hadde den svakeste utviklingen. Primærmarkedene våknet til liv igjen etter sommerferien. Kredittspreadene gikk noe inn i Europa og USA i august. 

Oljeprisen falt noe i august etter å ha handlet i et intervall mellom 78 og 82 dollar. Tegn på svakere oljeetterspørsel og økonomisk vekst i Kina ble oppveid av bedre amerikanske data og utsikter til rentekutt. På tilbudssiden falt oljeeksporten og produksjonen fra Libya kraftig som følge av politisk uro, samtidig som rykter om at OPEC ikke vil forlenge produksjonskuttene fra oktober, tynget stemningen. De europeiske gassprisene steg i august etter at LNG-importen til Europa overrasket på nedsiden på grunn av sterkere etterspørsel andre steder i verden, krigshandlinger i nærheten av russiske gassleveranser gjennom Ukraina økte forsyningsrisikoen, og september er en vedlikeholdsperiode på norsk sokkel, noe som øker sårbarheten. Basismetallene aluminium, jernmalm og sink steg alle i august, mens kobber gikk marginalt ned. Matvarene ris, soyabønner og mais svekket seg, mens hvete steg. Prisen på laks falt. 

Den norske kronen styrket seg mot euro, dollar og gull i august.  

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Porteføljeposisjonering inn mot en spennende høst

    Den skandinaviske sommerferien ble avløst av et globalt børsfall i starten av august. Dette er bakteppet når våre aksje- og renteforvaltere tar pulsen på det nordiske markedet, og forteller hvordan de har posisjonert porteføljene inn mot høsten. I studio har Albert Collett besøk av renteforvalter Trond Tømmerås og aksjeforvalter Kay-Erik Mamre-Johansen.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Juli 2024

    Small-cap aksjer gjorde det best i juli. Etter lang tids meravkastning for storselskapene og ‘Magnificent seven’ i USA, var det rotasjon mot andre selskaper i juli. Småselskapsindeksen Russel 2000 steg med hele 10,1 % i juli, mens teknologiindeksen Nasdaq 100 falt med -1,6 %. Man så den samme trenden i Norden hvor MSCI Nordic Small Cap indeksen steg med 2,3 %, mens MSCI Nordic Large Cap indeksen falt med -2,3 % (begge målt i euro).

  3. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Juni 2024

    Aksjemarkedene leverte et sterkt første halvår med tosifret avkastning. I juni ga den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og amerikanske S&P 500 også positiv avkastning, mens Oslo Børs falt på feil side av streken.

  4. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Arctic Global Select - Det nye fondet "alle" snakker om

    Albert Collett har fått besøk i studio av forvalter, Tone Varmann, som forteller om det nye fondet «Arctic Global Select». Hør hvordan Tone bygger et globalt forvalterteam, med sektorspesialister i de mest disruptive delene av markedet som komplementerer hverandre gjennom skiftende markedsforhold. – og hvem det nye aksjefondet, Arctic Global Select, passer for.

  5. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Mai 2024

    Aksjemarkedet hadde en positiv utvikling i mai, hvor Oslo Børs ledet an med en oppgang på 5,2% hjulpet av en bred oppgang i råvarepriser og fortsatt god fart i shipping. Globalt steg verdensindeksen målt ved MSCI World Index (NOK) med 3,9% og det amerikanske aksjemarkedet steg 4,8% (S&P 500 USD).